Maag-en darmaandoeningen

MaagaandoeningenDe maag en de darmen maken deel uit van het verteringsstelsel en spelen een hele grote rol  in ons welbevinden. Onze spijsvertering begint immers al bij de mond. De weg die ons eten en drinken aflegt is zo gemaakt om zoveel mogelijk vitamines en mineralen er uit te halen. Hoe beter ons lichaam alles opneemt, hoe beter we ons voelen.

Het is een mooi en complex proces. Gaat het ergens mis, dan duurt het toch nog een hele tijd voordat er klachten ontstaan. Er zijn diverse ‘hulpsystemen’ aanwezig. Wanneer deze ook niet meer functioneren, worden klachten pas goed merkbaar. Problemen met het maag-darmkanaal zijn om die reden altijd erg complex, er spelen meerdere factoren in mee.

 

Symptomen

De symptomen van chronische maag- en darmproblemen lopen uiteen en variëren in gradatie. De meest bekende zijn zure oprispingen of problemen met de stoelgang. Ook een opgeblazen gevoel, huidklachten of bijvoorbeeld vermoeidheid kunnen hun oorsprong hebben in het maag-darmkanaal.

 

Wat kunt u doen?

Wees allereerst kritisch met wat u eet en drinkt. Voedsel moet van goede kwaliteit zijn en de juiste voedingsstoffen bevatten. Pas dan kan het iets voor ons lichaam doen. Onze spijsvertering begint al in de mond. Een goed gebit is essentieel, we moeten ons eten goed en lang kunnen kauwen om het zo klein mogelijk te maken. De mond maakt dan ook veel speeksel aan, dat belangrijke enzymen bevat. Deze beginnen al met de vertering om het onze darmen wat makkelijker te maken. Drink niet te veel bij het eten of direct daarna. Enzymen kunnen dan niet goed hun werk doen. De darmen kunnen het voedsel niet optimaal verwerken en in het ergste geval niet verteren. Bovenal, neem de tijd om te eten. Het heet niet voor niets een MAAL-TIJD.

 

Verzuring en maag/darm klachten

Een goede pH-balans is belangrijk voor een goede spijsvertering. Elk enzym in ons lichaam heeft een bepaalde pH-waarde waarbij het optimaal kan functioneren. Is het lichaam tijdelijk uit balans, dan zijn er buffersystemen om dit op te vangen. Duurt dit langere tijd, dan kunnen de enzymen hun werk niet goed doen, de spijsvertering stagneert en er ontstaan klachten.

 

Wat kunt u doen?

Als u last heeft van maag- en/of darmproblemen, dan kunt u allereerst kritisch kijken waar u verbeteringen kunt aanbrengen in eet- en drinkgewoontes. De darmen kunnen ook beter functioneren met goede pro- en prebiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die van nature ook voorkomen in onze darmen. Door deze aan te vullen, werken de darmen beter. Prebiotica zijn de voedingsstoffen voor deze goede bacteriën. Ze zijn erg belangrijk voor een gezond darmmilieu. Verder werken de darmen beter wanneer de zuurgraad optimaal is. Het drinken van basisch water herstelt de natuurlijke zuur-base balans en hierdoor optimaliseren enzymfuncties. Blijven klachten aanhouden, dan is het altijd raadzaam om een arts te bezoeken, hij/zij kan u verder onderzoeken.

Zelf verzuring van het lichaam aanpakken

Verzuring is een belangrijke oorzaak van maag- en darmklachten die u gemakkelijk zelf kunt tegengaan. U kunt uw lichaam ontzuren. Let op met factoren die uw lichaam verzuren, onder andere de verkeerde voeding. Gebruik daarnaast supplementen om zure afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

 

 

Doe de Verzuringstest

Verzuring speelt een belangrijke rol bij verschillende ziekten. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>