Nierstenen
Nierstenen zijn een symptoom van een sterk verzuurd lichaam. De stenen bestaan uit fosforzuren en urinezuren in combinatie met calcium en/of magnesium (zogenoemde "zure zouten").
Wat zijn de symptomen van nierstenen?
- U krijgt plotseling heftige pijn in uw zij of in uw (onder)buik. De pijn komt in golven. Dit heet koliekpijn. Tijdens een pijngolf lukt het u niet om stil te zitten of stil te liggen.
- U kunt bij een koliekaanval misselijk zijn en overgeven.
- De pijn verplaatst zich geleidelijk van uw zij naar uw onderbuik. Dat komt omdat de steen vanuit de nier langzaam naar de blaas verschuift.
- Wanneer het steentje de blaas bereikt voelt u misschien vaker aandrang om te plassen.
- Er kan een beetje bloed in uw plas zitten als er een steen in de urinewegen zit. Dit is bij onderzoek van de urine te zien. Soms is uw plas dan ook roze van kleur.
- Na enkele dagen zijn de klachten bijna altijd over. Meestal komt de steen na enkele dagen namelijk in de blaas.
Nierstenen en verzuring
Nierstenen worden gevormd in de nieren omdat de omgeving te zuur is (ophoping van urine- en fosforzuren). De giftige fosfor- en urinezuren worden omgezet in vaste vorm en gebonden aan calcium en magnesium om de directe schadelijke werking ervan aan de nieren te verminderen.
Vanwege de problematiek van een te hoog urinezuurgehalte ontstaan nierstenen vaak in combinatie met jicht. Sommige mensen denken dat nierstenen ontstaan omdat zij teveel calcium in het lichaam hebben. Dit klopt dus niet. Het beste bewijs is dat een calciumsteen in zure oplossing oplost terwijl nierstenen daar niet in oplossen.
Een effectieve manier om de nierstenen in het lichaam op te lossen is door de zuurgraad van de urine te verhogen (meer basisch te laten worden). De zuurgraad van de urine kunt u verhogen door de basische buffer, bicarbonaat, aan het bloed toe te voegen.
Met het vergruizen van nierstenen worden slechts de symptomen bestreden. Zolang de verzuring van het lichaam zelf niet wordt aangepakt, blijft de kans bestaan dat opnieuw nierstenen worden gevormd.
Adviezen bij nierstenen
Begin met het actief ontzuren van het lichaam. Hiermee voorkomt u de aanmaak van urinezuurkristallen.
- Drink altijd voldoende (basisch) water
- Eet genoeg groente en fruit
- Eet niet te zout
- Beperk de hoeveelheid dierlijke eiwitten
Behandeling bij nierstenen
Het belangrijkste medicijn bij een niersteenaanval is een sterke pijnstiller, zoals diclofenac of naproxen. Bij een niersteenaanval krijgt u waarschijnlijk een prik met een pijnstiller omdat het medicijn dan sneller werkt.
Daarna heeft u zetpillen nodig in een hoge dosis. Deze zijn alleen met een recept verkrijgbaar. De zetpillen zijn nodig vanwege de misselijkheid en het overgeven (een ingeslikte pil werkt dan minder goed). Na een halfuur tot een uur wordt de pijn minder. Gebruik de pijnstiller op vaste tijden om te voorkomen dat de pijn terugkomt.
Probeer na 1 of 2 dagen hoe het zonder pijnstillers gaat.
Preventief kunt u het lichaam ontzuren met:
- Basische druppels
- Basische tabletten
- Ontzurende kruidenthee
- Basisch badzout
Zelf verzuring van het lichaam aanpakken?
Verzuring is een belangrijke oorzaak van nierstenen die u gemakkelijk zelf kunt tegengaan. Om dit te doen is het noodzakelijk om het lichaam te ontzuren. Dit doet u door enerzijds te letten op verzurende factoren en deze te beperken, en anderzijds door de juiste voeding en supplementen te nemen om zuren uit het lichaam te verwijderen.
Aandoening behandelen met het aandoening-behandelplan.