Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende reumatische aandoeningen. Deze aandoeningen hebben te maken met het bewegingsapparaat in uw lichaam: botten, spieren, gewrichten en pezen. De belangrijkste oorzaak is verzuring van het lichaam. Door een verstoorde zuur-base huishouding ontstaan gelatineuze verhardingen in spierweefsel die leiden tot reuma.

 

Wat zijn de symptomen van reuma?

Bij reuma krijgt u last van pijn, stijfheid , zwelling en warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten.

 

 • Zonder beweging of belasting doet een ontstoken gewricht al pijn.
 • Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.
 • 's Ochtends en na een periode in een houding zitten of liggen, zijn de gewrichten stijf gedurende een half uur of langer. Door bewegen worden de gewrichten geleidelijk weer soepel.

 

Heeft u deze verschijnselen meer dan vier weken? Dan heeft u waarschijnlijk reumatoïde artritis.

 

Daarnaast kunt u bij reuma de volgende klachten krijgen:

 • Moeheid.
 • Afwisselend perioden met meer of minder klachten.
 • Reumaknobbeltjes in de huid, meestal aan de elleboog of onderarm.

 

Wanneer reuma erg opspeelt, kunt u zich ziek gaan voelen met koorts. U kunt zelfs bloedarmoede krijgen. Zonder behandeling kunnen gewrichten op den duur misvormd raken. In de gewrichten van de handen kunnen bijvoorbeeld dikke knobbels ontstaan door botaangroei.

 

Hoe ontstaat reuma?

Reuma wordt veroorzaakt door verzuring van het lichaam. Zure afvalstoffen die dagelijks via voeding en stress het lichaam binnendringen moeten worden opgeslagen in spieren en gewrichten. Er ontstaat een sluipende verzuring met eerst accumulatie en verder afzetting van zuren, vooral urinezuurkristallen, omdat urinezuur moeilijk oplosbaar is.

 

Reuma en verzuring

Afgelopen jaren is steeds meer duidelijk geworden dat reuma ontstaat in een sterk verzuurde omgeving van gewrichten. Een verzuurde omgeving in de gebieden van de gewrichten is een perfecte omgeving voor ziekmakende organismen om te gedijen. Ook zal door de verzuring de werking van de enzymen drastisch afnemen waardoor lichaam steeds moeilijker zelf herstelt. Steeds meer onderzoekers schrijven het ontstaan van reuma toe aan bacteriën in de gewrichten waar het lichaam met ontstekingsreacties op reageert. Het is dus niet zo dat het immuunsysteem de cellen van gewrichten zomaar aanvalt, maar de verzuurde omgeving met bacteriën, virussen en schimmels kunnen de ontstekingsreacties van het immuunsysteem uitlokken.

 

Adviezen bij reuma

 • Als u gewrichtsontstekingen heeft, mag u de gewrichten niet te veel en niet te lang belasten.
 • Werken aan het herstel van de stofwisseling
 • Zorgen voor de eliminatie van de toxische produkten; (waardoor het organisme zichzelf kan reinigen) dit houdt in een vermindering van de toevoer van toxines en een verbetering van de reinigingsorganen.
 • Maak een einde aan de overmatige chemische belasting, door verkeerde combinaties en verkeerde voedselkeuze
 • Probeer de toevoer van toxines te beperken.
 • Maak een einde aan de overlast van de buffersystemen.

 

Behandeling bij reuma

De behandeling van reuma zal van persoon tot persoon verschillen, omdat reumatische aandoeningen bij iedereen anders verlopen. Wel zijn middelen verkrijgbaar tegen verzuring:

 

 • Basische druppels
 • Basische tabletten
 • Ontzurende kruidenthee
 • Basisch badzout
 • Basische voedingsextracten

 

Hoe ga ik zelf de verzuring van mijn lichaam tegen?

Verzuring is een belangrijke oorzaak van reuma die u gemakkelijk zelf kunt tegengaan. Het is noodzakelijk om het lichaam te ontzuren. Dit doet u door enerzijds te letten op verzurende factoren en deze te beperken en anderzijds door de juiste voeding en supplementen te nemen om zuren uit het lichaam te verwijderen.

 

Reuma behandelen met het reuma-behandelplan.

Doe de Verzuringstest

Verzuring speelt een belangrijke rol bij verschillende ziekten. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>


BEHANDELADVIES

Behandel uw reumatoïde artritis en breng uw zuur-base in balans met het ontzuren-behandelplan van stichting Zuur-Base Kennis

 

Reumatoïde Artritis behandelplan >