Het drinken van basisch water bij de behandeling van reflux

Reflux is een veelvoorkomende aandoening die voor een branderig gevoel in de slokdarm zorgt. We noemen het ook wel brandend maagzuur. De afgelopen jaren is het aantal mensen met reflux klachten flink gestegen. De oorzaak is in veel gevallen zure voeding, ofwel voeding met een lage pH-waarde. In de Verenigde Staten is het wettelijk verplicht om de zuurgraad van voedsel uit blik en dranken onder de pH 4,6 te houden. Hierdoor hebben mensen die veelal voeding uit blik eten, vaker last van brandend maagzuur.

 

Het onderzoek

De boosdoener van reflux is een enzym genaamd pepsine. Dit enzym is het meest actief als zijn omgeving een pH-waarde van 2 heeft. Echter, als er sprake is van een pH-waarde onder de 5 kan pepsine al schade aanrichten. Wetenschappers onderzochten in het laboratorium of ze met basisch water de schadelijke activiteiten van pepsine konden beperken. Wordt pepsine inderdaad minder actief als de pH-waarde hoger is?

 

Verlichting

Uit het onderzoek bleek dat basisch water met een pH-waarde boven de 8,8 direct de overactieve pepsine neutraliseert. Pepsine is niet meer actief zodra de pH-waarde boven de 7,4 stijgt. Het drinken van basisch water kan dus direct verlichting geven omdat het de zuurgraad aanpakt en daarmee de activiteit van pepsine.

 

Wat betekent dit voor u?

Mensen die last hebben van reflux kunnen baat hebben bij het drinken van water met basische druppels. Het neutraliseert het enzym pepsine en zorgt ervoor dat de maag weer tot rust komt. Als u vaker last heeft van reflux kan dit een teken zijn dat u teveel verzurende voeding binnen krijgt. Let vooral op vlees, suikers en bewerkte of ingeblikte voeding.  

 

Bron: Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease.

 

Lees meer onderzoek >>>

Doe de Verzuringstest

Verzuring speelt een belangrijke rol bij verschillende ziekten. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>