Hoog urinezuurgehalte: oorzaken en gevolgen
Urinezuur speelt niet alleen een belangrijke rol bij jicht maar ook bij verschillende hart- en vaatziekten. Voldoende reden voor onderzoekers om eens te kijken naar de oorzaken en gevolgen van een verhoogd urinezuur gehalte in het lichaam. Urinezuur is een bijproduct dat vrijkomt tijdens het verteren van de stof purine. Het vormt zich in de lever en verlaat het lichaam via de nieren.
Hoe ontstaat het?
Het urinezuur gehalte in het lichaam stijgt naarmate we ouder worden. Een sterke toename is zichtbaar bij mannen rond het 40ste levensjaar en bij vrouwen na de menopauze. Ons lichaam filtert het zuur en in de eerste instantie verlaat 10% van deze stof het lichaam door de nieren. De overige 90% komt weer terug in de bloedbaan. Daarnaast veroorzaken diverse ziektes een hogere urinezuur productie, zoals leukemie. Ons dieet speelt hierin eveneens een belangrijke rol. Vooral het eten van purinerijke voeding zoals kalfsvlees, spek, kalkoen, varkensvlees en eend leiden tot een hoger urinezuur gehalte. Het gebruik van alcohol zorgt zelfs voor verhoging tegelijk met vermindering van de afvoer door het lichaam.
Urinezuur als risicofactor
Het onderzoek wijst uit dat een te hoog urinezuur gehalte niet alleen de kans op jicht verhoogt maar ook de kans op hart- en vaatziekten. Dit is met name het geval voor patiënten met een te hoge bloeddruk en/of diabetes. Enkele wetenschappers beweren dat urinezuur ook de oorzaak is van een te hoge bloeddruk bij patiënten.
Wat betekent dit voor u?
De onderzoekers concluderen dat een er een duidelijke relatie bestaat tussen te hoge bloeddruk en het urinezuur gehalte in het lichaam. Mensen met hartproblemen, jicht of hoge bloeddruk kunnen actief verzuring tegengaan en daarmee hun aandoening verminderen. Heeft u geen klachten dan kunt u preventief ontzuren om zo lang mogelijk gezond te blijven bij het ouder worden.
Bron: High plasma uric acid concentration: causes and consequences