Natriumbicarbonaat beschermt het lichaam tegen uranium

uranium

Het opwekken van nucleaire energie gebeurt met behulp van de bijzonder giftige stof uranium. Blootstelling aan deze stof kan onder andere leiden tot nierfalen en botkanker. Zodra er sprake is van uraniumvergiftiging in het lichaam kan de stof natriumbicarbonaat helpen bij het verwijderen van giftige stoffen via de urine.

 

Het onderzoek

Om te testen hoe effectief natriumbicarbonaat is bij uraniumvergiftiging, injecteerden onderzoekers 54 ratten met 1mg/kg uranium. Direct hierna werden alle ratten oraal voorzien van natriumbicarbonaat in verschillende doseringen. Na 1, 3 en 7 dagen verrichtten de wetenschappers autopsie op de dieren om het effect van natriumbicarbonaat te analyseren.

 

Bescherming

Direct na de injectie met uranium daalde de pH-waarde of zuurgraad, van de urine (verzuring). Van de ratten die een dosering natriumbicarbonaat kregen was de pH-waarde aanzienlijk hoger (basischer). Bovendien was bij deze dieren de hoeveelheid uranium in de nieren aanzienlijk lager. Natriumbicarbonaat beschermde blijkbaar tevens de nieren tegen uraniumvergiftiging. Hoe dit precies in zijn werk gaat konden de onderzoekers niet zeggen maar dat het iets te maken heeft met het zuur-base evenwicht mag duidelijk zijn.

 

Wat betekent dit voor ons?

De meeste mensen komen gelukkig niet in aanraking met uranium. Wel geeft dit onderzoek inzicht in de werking van natriumbicarbonaat als lichaamsreiniger. Als deze simpele tabletten in staat zijn om uranium veilig uit het lichaam te filteren is de kracht van natriumbicarbonaat als hulpmiddel bij het ontgiften bijzonder sterk.

 

Bron: Sodium bicarbonate protects uranium-induced acute nephrotoxicity through uranium-decorporation by urinary alkalinization in rats

Doe de Verzuringstest

Verzuring speelt een belangrijke rol bij verschillende ziekten. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>


VRAAG GRATIS EEN VOEDINGSWIJZER AAN