Verzuring van urine verhoogt de kans op blaasontsteking!
Uit onderzoek blijkt dat de zuurgraad van urine van invloed is op de groei van bacteriën, waardoor sommige mensen eerder last hebben van ontstekingen aan de urinewegen dan anderen.
Het onderzoek
Wetenschappers keken naar de aanwezigheid van de E.coli bacterie in verschillende urinemonsters. Vervolgens analyseerden zij de zuurgraad van deze monsters tezamen met de aanwezigheid van de proteïne siderocalin. Van deze proteïne weten we dat het blaasontstekingen tegengaat.
Bacteriën in zure omgeving
Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat zure urine een ideale omgeving is voor bacteriële groei en daarmee dus een blaasontsteking. De bevindingen ontkrachten het bestaande idee dat bacteriën niet kunnen groeien in een zure omgeving. Sterker nog, ze floreren juist in een zure omgeving. De onderzoekers waren zelfs in staat de groei van bacteriën te vertragen door simpelweg de pH-waarde van urine te veranderen.
De theorie is dat de proteïne siderocalin bacteriën ervan weerhoudt ijzer op te nemen waardoor ze niet meer kunnen groeien. De pH-waarde van urine is vrij gemakkelijk te veranderen door het lichaam te ontzuren.
Wat betekent dit voor ons?
De bevindingen zijn heel belangrijk voor iedereen die regelmatig last heeft van blaasontstekingen. Dit doorslaggevende onderzoek toont aan dat zure urine een belangrijke rol speelt bij blaasontstekingen. De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig door een basische dieet te volgen en eventueel ontzurende tabletten of druppels te gebruiken.
Bron: Human Urinary Composition Controls Antibacterial Activity of Siderocalin