Reflux
Reflux ziekte is een aandoening die ontstaat wanneer de maaginhoud kan terugstromen naar de slokdarm en daar leidt tot klachten, zoals zuurbranden en/of beschadiging van het slokdarmslijmvlies.
Symptomen
De meest bekende klacht van de reflux ziekte is zuurbranden, een brandend, pijnlijk gevoel achter het borstbeen. Het treedt bij vlagen op. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat 25% van de mensen maandelijks klachten heeft, 12% wekelijks, en 5% zelfs dagelijks. Niet iedereen ervaart de klacht zo ernstig dat bezoek aan een arts nodig is. De hoeveelheid zure maaginhoud die zich in de onderste slokdarm bevindt is ook niet altijd een duidelijke indicatie voor het hebben van klachten.
De oorzaak
Op de overgang tussen slokdarm en maag bevindt zich een kringspier die ervoor moet zorgen dat het maagsap niet gemakkelijk kan terugvloeien naar de slokdarm. Deze kringspier noemen we de onderste slokdarmsfincter. Bij mensen met de reflux ziekte kan deze kringspier slapper zijn, of af en toe even open gaan. Er zijn verschillende oorzaken voor een verminderde werking van deze kringspier waaronder een hernia, overgewicht en verzuring.
Reflux en verzuring
Een belangrijke oorzaak van reflux is verzuring van de maag en slokdarm. De maag mag een lage pH-waarde hebben maar te zuur of overtollig maagzuur zorgt voor een brandend gevoel in uw maag en slokdarm. Vele voedingsmiddelen werken verzuring in de hand.
Wat kunt u doen?
De eerste stap in de behandeling van reflux ziekte bestaat uit het aanpassen van de leef- en eetgewoonten. In geval van overgewicht is afvallen erg belangrijk. Mocht u roken, dan vermindert het stoppen hiermee de klachten. Probeer zoveel mogelijk basische voeding te eten en drinken. Overige adviezen zijn het vermijden van koffie, sinaasappelsap, alcohol, zoutrijke voeding en grote maaltijden voordat u gaat liggen.
Behandeling bij reflux ziekte
Maagzuurbinder
Sommige reflux klachten zijn te behandelen door het maagzuur te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een middel dat het maagzuur bindt en neutraliseert. Deze maagzuurbinders kunnen het brandende gevoel en de pijn achter het borstbeen doen afnemen.
Maagzuurremmer
Als maagzuurbinders onvoldoende helpen of als de klachten blijven terugkomen kunt u een maagzuurremmer proberen. Dit middel remt de aanmaak van maagzuur.
Gebruik de eerste keer bijvoorbeeld cimetidine of ranitidine, een of twee keer per dag. Meestal gaan de klachten hiermee weg. Bij aanhoudende of terugkomende klachten kunt u middelen als omeprazol of pantoprazol gebruiken, eenmaal daags.
Natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat is een van de basische buffers in ons lichaam en is bijzonder effectief bij het verhogen van de pH-waarde. Het zorgt ervoor dat zuurgraad omlaag gaat, dit noemen we ook wel ontzuren. Een minder zure maag is essentieel bij reflux ziekte.
Zelf verzuring aanpakken
Verzuring is een belangrijke oorzaak van reflux die u gemakkelijk zelf kunt tegengaan. Hierbij is het noodzakelijk om het lichaam te ontzuren. Dit doet u door enerzijds te letten op verzurende factoren en deze te beperken, en anderzijds door de juiste voeding en supplementen te nemen om zure afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Wetenschappelijk onderzoek naar reflux ziekte