Hoge bloeddruk

Bloeddruk is de druk in uw bloedvaten. Als uw hart samentrekt en zo uw bloed het lichaam in stuwt, is de druk in uw bloedvaten op z’n hoogst. Dat heet de bovendruk. Als uw hart daarna weer ontspant, dan ontstaat er en lagere druk. Dat noemen we de onderdruk. Een voorbeeld van een normale bloeddruk terwijl u rustig zit is: 

 

Bovendruk: 130

Onderdruk: 85

 

Als de gemiddelde bovendruk 140 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk.

 

Bent u ouder dan tachtig jaar dan spreken we bij een gemiddelde bovendruk van 160 pas van hoge bloeddruk. Een van de redenen hiervoor is dat het lichaam naarmate we ouder worden steeds meer verzuurd. 

 
Hoe ontstaat hoge bloeddruk?

Vaak is er geen directe oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Andere oorzaken voor een hogere bloeddruk zijn:

 • overgewicht;
 • het gebruik van veel zout, veel drop en veel alcohol;
 • verzuring
 • gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen en diclofenac) of corticosteroïden.
 • gebruik van de anticonceptiepil.

 
Verzuring leidt tot "dik" bloed

Een van de grootste problemen van verzurende afvalproducten is het feit dat een zure omgeving de bloedsamenstelling wat laat veranderen. Het bloed gaat dan steeds meer afvalstoffen bevatten waardoor het te "dik" wordt. Wanneer bloed te dik is kan het de haarvaatjes verstoppen. Artsen schrijven dan ook bij veel volwassenen met deze aandoening bloedverdunners voor. Op kunstmatige wijze wordt het bloed dun gehouden. Helaas lossen de bloedverdunners het probleem van de verzuring niet op en kan deze medicatie allerlei bijwerkingen hebben.

 

Afhankelijk van waar het lichaam deze verzurende afvalproducten opslaat, wordt de bloedcirculatie op die plek minder, waardoor een vitaal orgaan niet meer in staat is om genoeg zuurstof en voedingstoffen via het bloed te ontvangen. Het hart moet dus harder gaan pompen om de vitale organen van voldoende zuurstof te voorzien. De bloeddruk gaat hierdoor dus structureel omhoog!

 

Wanneer we bewegen (sporten) kan onze bloeddruk op een bepaald moment hoog oplopen. Als een of meerdere van deze drijvende verzurende deeltjes worden verplaatst door de hogere bloeddruk en zo een haarvat kan verstoppen dat naar een belangrijk gedeelte van de hersenen leidt, kan deze persoon een beroerte krijgen. Daarom kunnen er zoveel gerapporteerde beroertes tijdens het sporten optreden.

 

Adviezen bij hoge bloeddruk

Als u onderstaande adviezen opvolgt, verkleint u de kans op een hart- of vaatziekte. In veel gevallen daalt dan ook de bloeddruk.

 • Stoppen met roken is het belangrijkst. Roken is heel schadelijk voor uw hart en vaten.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning door ten minste vijf dagen per week een halfuur intensief te bewegen, zoals stevig wandelen, fietsen, tuinieren, traplopen of zwemmen.
 • Probeer het lichaam zoveel mogelijk te ontzuren.
 • Streef een basische levensstijl na.
 • Eet gezond en gevarieerd. Eet vooral groente en fruit, aardappels en graanproducten. Kies voor magere melk- en vleesproducten, kip, vis of vleesvervangers. Eet weinig verzadigde vetten. Neem in plaats daarvan onverzadigde vetten zoals in vette vis, plantaardige olie en dieetmargarine. Voeg geen zout toe aan het eten. Eet weinig zoute producten zoals chips en zoute pinda’s en gebruik zo weinig mogelijk kant- en klaarproducten (kant-en klare maaltijden, -soepen, -sauzen en -kruidenmix), omdat daar veel zout in zit. Eet ook niet te veel drop. Drink maximaal twee glazen alcohol per dag, en liefst niet iedere dag.
 • Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen door gezond te eten en meer te bewegen (ten minste een uur per dag intensief bewegen).
 • Heeft u veel stress probeer dan te onderzoeken hoe het komt en neem, als dat kan, maatregelen om de stress te verminderen. Uw huisarts kan u helpen de oorzaak van de stress te vinden. Soms kan het maatschappelijk werk of een psycholoog u een stap verder helpen.

 
Behandeling bij hoge bloeddruk

Niet iedereen met een hoge bloeddruk hoeft medicijnen te nemen om de bloeddruk te verlagen. 
Soms is het voldoende de adviezen op te volgen om uw risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Het hangt af van uw bloeddruk, de risicofactoren en uw geschatte risico op hart- en vaatziekten of bloeddrukverlagende medicijnen zinvol zijn. 
 

Bloeddrukverlagende medicijnen worden aangeraden:

 • Bij een ernstig verhoogde bloeddruk (een bovendruk van 180 of hoger).
 • Als u een hart- en vaatziekte heeft (gehad) en hoge bloeddruk (een bovendruk van 140 of hoger);
 • Als u diabetes mellitus heeft en een bovendruk van 130 of hoger

 

Eventueel kunnen ontzurende supplementen een bijdrage aan een lagere bloeddruk zoals:

 

 • Basische druppels
 • Basische tabletten
 • Ontzurende kruidenthee
 • Basisch badzout

 

Zelf verzuring van het lichaam aanpakken?

Verzuring is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk die u gemakkelijk zelf kunt tegengaan. Hierbij is het noodzakelijk om het lichaam te ontzuren. Dit doet u door enerzijds te letten op verzurende factoren en deze te beperken, en anderzijds door de juiste voeding en supplementen te nemen om zure afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

 

Hoge bloeddruk behandelen met het hoge bloeddruk-behandelplan.

 
Wetenschappelijk onderzoek

Doe de Verzuringstest

Verzuring speelt een belangrijke rol bij verschillende ziekten. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>


BEHANDELADVIES

Behandel uw hoge bloeddruk en breng uw zuur-base in balans met het ontzuren-behandelplan van stichting Zuur-Base Kennis

 

Hoge bloeddruk behandelplan >