Artrose
Bij artrose denken mensen vaak aan slijtage van de gewrichten. Dat klopt niet helemaal. Tussen de uiteinden van een gewricht zit een laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. In een gezond lichaam is het kraakbeen glad. Door verzuring van het kraakbeen wordt het ruw en dunner, waardoor bewegen moeilijker is. Er is sprake van artrose.
Symptomen
Bij artrose kunt u last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar vooral in de:
- heupen
- (onder)rug
- nek
- knieën
- handen (duim en vingers)
- tenen (grote teen)
- schouders
Veel mensen met artrose hebben vooral na rust klachten, bijvoorbeeld de eerste tien minuten na het opstaan. Na enige tijd bewegen neemt dit weer af. Meestal blijft artrose beperkt tot een of enkele gewrichten.
De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid. Kenmerkend is de zogenaamde‘startpijn’
bij het in beweging komen na een periode van rust. Ook in rust kan pijn optreden, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Onbewust gaat u het gewricht minder bewegen. Dit veroorzaakt stijfheid en het slapper worden van de spieren rond het gewricht.
Artrose is een chronische aandoening en wordt langzaam erger.Heeft u af en toe pijnlijke of stijve gewrichten, dan is dit niet meteen iets om u zorgen over te maken. Pas als de verschijnselen blijven aanhouden en erger worden, is het goed om langs uw huisarts te gaan.
Hoe ontstaat artrose?
Artrose ontstaat onder andere door verzuring van het kraakbeen. Naarmate we oudere worden verzuurt ons lichaam waardoor artrose vooral bij ouderen ontstaat. Gewrichtsslijtage& kan ook onderdeel zijn van een reumatische aandoening. Dit komt ook op jonge leeftijd voor. In dat geval speelt erfelijke aanleg vaak een rol. Risicogroepen zijn:
- ouderen
- mensen met verzuring in het lichaam
- vrouwen
- mensen met overgewicht
- mensen in beroepen met een sterke belasting van gewrichten
Wat kunt u doen?
Bewegen is erg belangrijk om klachten te verminderen. U voorkomt hiermee ook dat ze terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Het is wel belangrijk hierin de balans te zoeken zodat u de gewrichten niet overbelast. Wanneer u veel pijn heeft, kunt u het gewricht een tijdje rust geven. Zorg er dan wel voor dat u het gevoelige gewricht regelmatig beweegt. Koude of warme kompressen kunnen wat verlichting geven. Zodra het iets beter gaat, probeert u de dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Nog enkele adviezen:
- overgewicht betekent extra belasting, probeer een gezond gewicht na te streven
- een andere hobby of beroep kan uw pijnlijke gewrichten ontlasten
Behandeling
Een effectieve en succesvolle methode om de afbraak van kraakbeen tegen te gaan is ervoor te zorgen dat de omgeving van het kraakbeenweefsel licht basisch is. U kunt actief iets doen door uw lichaam te ontzuren, waardoor giftige afvalzuren oplossen en verdwijnen. Op dat moment stopt de afbraak van weefsel en ontstaan er weer nieuwe cellen.
Artsen schrijven regelmatig glucosamine voor of een injectie met hyaluronzuur. Deze stoffen maken deel uit van het kraakbeenweefsel. De werking hiervan is echter onvoldoende bewezen en gezien de situatie van het verzuurde kraakbeen, dikwijls niet effectief genoeg. Het heeft helaas weinig zin om glucosamine en hyaluronzuur toe te voegen aan een vervuilde of verzuurde kraakbeenomgeving. In een ontzuurd lichaam kan de inzet van glucosamine zeker een bijdrage leveren.
Artrose behandelen met het artrose-behandelplan.
Wetenschappelijk onderzoek
- URINEZUUR ALS VEROORZAKER VAN ZIEKTEN
- TOXISCH URINEZUUR NEUTRALISEREN MET BASISCHE VOEDING!
- CHRONISCH VERZURING TAST BOTTEN AAN!
Voor meer informatie bekijk artrose-behandeling.nl >>>