Het zuur-base evenwicht

Het zuur-base evenwicht kunnen we meten door de pH-waarden in ons lichaam te bepalen. Net als bloeddruk, BMI, aantal hartslagen per minuut, etc. is dit meetbaar en zegt het iets over het functioneren van ons lichaam. U kunt dit evenwicht actief herstellen door enerzijds te letten op verzurende factoren en deze te beperken. Anderzijds kunt u voeding en supplementen nemen die helpen zure afvalstoffen te neutraliseren en uit het lichaam te verwijderen.

 

Al onze cellen baden in extracellulair vocht dat net zoals het bloed licht basisch is (pH-waarde tussen 7,35 en 7,45). De uiterste pH-waarden voor het bloed en het extracellulaire vocht waarbinnen nog leven mogelijk is liggen tussen 6,8 en 7,8. Te lage pH-waarden (zuur) leiden sneller tot levensbedreigende situaties dan te hoge waarden (basisch). Dr. Berthold Kern ontdekte dat een verlaagde pH-waarde leidt tot een verdikking van het bloed. Als het bloed dikker van samenstelling is, moet het hart harder pompen om het naar de organen te leiden. De grenzen van pH-waarden zijn:

 

  • bloed 7,35 - 7,45 (ideaal 7,41)
  • speeksel 6,00 - 7,50
  • maag 1,35 - 4,20
  • urine 5,50 - 8,40
  • dunne darm 6,50 - 7,50
  • dikke darm 5,60 - 6,90

 

Over het algemeen kunnen we zeggen dat door verzuring de vloeistoffen in uw lichaam dikker worden en cellen minder actief zijn. Als gevolg verloopt ook uw stofwisseling trager. De cellen raken ondervoed en hun conditie loopt achteruit.

 

Afhankelijk van de conditie van het lichaam, kunnen zich in het begin van verzuring klachten voordoen als slaapstoornissen, lusteloosheid, obstipatie, zure oprispingen, beslagen tong, cariës, infectiegevoeligheid, haaruitval, huidproblemen, spierkrampen, depressie, libidoverlies, allergieën, mineralentekort, verkeerde ademhaling, hyperventilatie, gevoelige gewrichten.
 

In een verder gevorderd stadium van verzuring kunnen deze klachten verergeren en ontstaan diabetes, jicht, gewrichtsontsteking, hartinfarct, reuma, beroerte, maagzweer, extreme vermoeidheid, verlies van levenslust, depressie en algemeen weerstandsverlies.

 

Test uw zuurgraad >>

 

Doe de Verzuringstest

Verzuring speelt een belangrijke rol bij verschillende ziekten. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>