Zuur-base en voeding

Onze Westerse leefstijl zorgt ervoor dat we te veel voedsel gebruiken dat tot verzuring leidt. Ook al bestaat er bij de meeste mensen wel een idee wat gezond eten inhoudt, het is ook van belang om ons niet alleen te bekommeren om de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen. Er is nog iets om rekening mee te houden: het zuur-base evenwicht. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, u hoeft zeker geen scheikundige te zijn om het te begrijpen.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of basische rest over. Basisch is het tegenovergestelde van zuur en noemen we ook wel alkalisch. Groenten en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. De vraag is nu wat er gebeurt met de zure afvalstoffen of resten die het lichaam niet afvoert. Het antwoord is eenvoudig. Deze afvalstoffen worden vaste stoffen, zoals cholesterol, vetzuren, urinezuur, urates, fosfaten, sulfaten, enz. Ze hopen zich ergens in ons lichaam op, zonder dat we het weten. Deze opeenstapeling van zure afvalstoffen in ons lichaam heet verzuring. Wanneer het organisme te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels, zoals de spieren, de pezen, het onderhuids bindweefsel en de gewrichten.

 

Sinds de onderzoeken van Ragnar Berg en andere geleerden aan het begin van de vorige eeuw, bestaat er een onderscheid tussen zure en basisch werkende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel mineralen zoals natrium, kalium, calcium, en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan bepalen uiteindelijk het zuur-base evenwicht. De chemische samenstelling bepaalt of een voedingsmiddel een zuren- dan wel een basenoverschot levert. Dit heeft niets te maken met de smaak. Zo leveren zuur smakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op.

Doe de Verzuringstest

Verzuring speelt een belangrijke rol bij verschillende ziekten. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>